domingo, 11 de marzo de 2018

EL XATÓ, UN PLAT TRADICIONAL D’HIVERN, QUE FA FESTA 

El mot xató prové d’aixetonar, que era el moment en què es foradava la bota de vi per tastar el vi nou. Aquesta celebració anava acompanyada d’una menja que consistia en ingredients salats i servits amb fulles de la verdura de la temporada d’hivern, com ara l’escarola. Després s’amania amb una salsa especial, la salsa que anomenem xató.
Aquesta salsa està elaborada a partir d’ametlles i avellanes torrades, una mica de pa bo, oli d’oliva verge, un bri d’all, sal, pebre i polpa de nyora.
Actualment també anomenem xató a l’amanida d’escarola, bacallà i olives negres, acompanyada de la salsa xató.
Les comarques del Penedès i el Garraf se'n disputen la paternitat, però sigui qui en sigui l’inventor, és un plat que fa festa i fa aplegar la gent al voltant d’una taula. En aquestes contrades, s'acostuma a acompanyar amb truites, per la seva proximitat al Dijous Gras.
Al Mandarina te’n presentem la nostra versió. Amb escarola d’hort, bacallà dessalat, olives negres mortes i la nostra salsa xató.

Salut i gaudim de la nostra cuina!

Ariadna Soteras

•Pots donar-te d’alta al blog de cuina saludable i propostes de take away a http://mandarinacatering.blogspot.com.es
•Pots seguir-nos i fer un LIKE a www:facebook.com/mandarinarestaurant
• Si vols donar-te d’alta o de baixa escriu un mail a info@mandarinacatering.es




No hay comentarios:

Publicar un comentario