domingo, 26 de mayo de 2019

XUIXO DE CREMA REALITAT O LLEGENDA.

D’inspiració francesa, al segle XX, va néixer a Girona, al carrer de la Cort Reial i de les mans d’un confiter que es deia Emili Puig, un pastís que s’anomenava “chou à la crème” que va servir d’inspiració per a fer el Gironí xuixo.

La llegenda diu que al carrer D’Argenteria trobem un acròbata, el Tarlà, a qui és deu l’origen del xuixo. Diuen que es va enamorar de la filla d’un pastisser i durant una visita a la seva enamorada, quan el pare d’ella va arribar, es va amagar dins un sac de farina fins que va esternudar fent “xui-xui”. Per a no enfurismar el pastisser, li va prometre casar-se amb ella i donar-li la recepta d’un dolç: el xuixo, anomenat així en record de l’esternut delator. Ara es pot veure el ninot del Tarlà cada any per les festes de Primavera de Girona,  allà mateix on entretenia els gironins amb les severs acrobàcies.

Ficció o realitat, el que és segur es que el xuixo que aquesta setmana us oferim en el menú, és guanyador del millor xuixo de l’any. El xuixo artesà de Can Castelló, la pastisseria més antiga de Girona. Esponjós, amb el punt just de dolçor. Josep Maria Fonalleras n´és el creador. 

Salut i llarga vida a les tradicions i professions fetes amb el cor!

Ariadna Soteras 

•Pots donar-te d’alta al blog de cuina saludable i propostes de take away a http://mandarinacatering.blogspot.com.es
•Pots seguir-nos i fer un LIKE a www:facebook.com/mandarinarestaurant
• Si vols donar-te d’alta o de baixa escriu un mail a info@mandarinacatering.es


No hay comentarios:

Publicar un comentario